Çek şikayeti süresi

5941 Sayılı Çek Kanunu'nun 5/1. maddesi atfıyla, 2004 Sayılı İcra ve Kanunu'nun 347. Maddesi gereği şikâyet süresi, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren üç ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl olup, bu süreler hak düşürücü sürelerdir.

Çek şikayet süresi durdu mu?

Kanun ile karşılıksız çıkan çekler için icra mahkemesine yapılacak şikayetler için de süre durmuştur denilebilir. Ancak çekle ilgili karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet verme suçu 7226 sayılı Kanun'da sayılan istisnalara girmektedir. Yani ortada bir suç olduğundan süre durmayacaktır.

Çek yasağı kaç yıl sürer?

Karşılıksız çek keşide etme suçundan dolayı ceza alan ve dolayısı ile çek yasağı kararı verilen kişi, cezasının tamamının infaz edildiği yani adli para cezasını ödediği tarihten itibaren 3 yıl sonra ve her halde yasağın konulduğu tarihten itibaren 10 yıl sonra çek düzenleme yasağı kararının kaldırılmasını isteyecektir.

Karşılıksız çeke hapis cezası ne zaman geçerli olacak?

Karşılıksız çek cezası karşılıksız her bir çek yaprağından az olmamak üzere 1500 güne kadar adli para cezasıdır. Bu adli para cezası ödenmediğinde koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanmadan doğrudan hapis cezasına çevrilir.

İcra takibi yapılmadan çek şikayeti yapılır mı?

Unutulmamalıdır ki çekin karşılıksız çıkmasına ilişkin yapılacak şikayet öncesinde uygulamada her ne kadar önce icra takibi başlatılıp daha sonra şikayet yoluna gidiliyorsa da şikayet için icra takibine başlanmış olma şartı yoktur. Karşılıksız çek keşide etme suçuna ilişkin davalarda icra ceza mahkemeleri görevlidir.

Çek ne zaman geçersiz olur?

Keşide yeri bulunmayan çekler için kanun koyucu, alternatif unsur olan keşidecinin altında yazan yeri keşide yeri olarak kabul eder. Keşidecinin adresinin de yazılı olmaması halinde çek geçersiz olarak kabul edilir. Çekin ibraz süresi, ödeme yeri ile keşide yeri baz alınarak hesaplanır.

Çek kullanma yasağı nasıl kalkar?

4-Kişi, mahkûm olduğu cezanın tamamen infaz edildiği tarihten itibaren üç yıl ve her halde yasağın konulduğu tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra çek yasağı kaldırılabilir. Bunun için cezayı veren mahkemeden çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılması talep edilir.

Çek hesabı açma yasağı ne zaman kalkar?

Çek kanunu madde 6/3. fıkrasına göre kişi infaz tarihinden itibaren yani ödemeyi yaptıktan 3 yıl geçtikten sonra kendisine çek yasağı kararını veren mahkemeye başvuru yaparak çek yasağının kaldırılmasını talep edebilecektir. Bu süre her halde 10 yıl geçmek ile sona erecektir.